Gästskribent Lennart Bengtsson: Engelska som officiellt (andra) språk i Sverige

Verkar rimligt. Mina universitetsstudier i Lund bestod av till 90 % engelskspråkig litteratur. Jag tycker därför att det är märkligt att universitetsstudier idag i så hög utsträckning består av litteratur på svenska femtio år senare. Beror det på alla högskolor som tillkommit, bl a bemannade med mänga gymnasielärare? Jag har också observerat att en hel del av studenternas obligatoriska litteratur också utgörs av högskolelärarnas egna böcker och kompendium, istället för att ringa in internationellt, spridd litteratur och kompetens inom ämnesområdet, vilket jag finner vara ett oskick.

DET GODA SAMHÄLLET

logo­DGSI gällande svensk språklag från 1 juli 2009 är huvudbeslutet att värna om svenska språket och den språkliga mångfalden i Sverige. Förutom svenskan har Sverige fem officiella minoritetsspråk; finska, tornedalsfinska (meänkieli), samiska, romani och jiddisch. Trots att språklagen inte ens är sju år föreslår jag en ändring som bättre reflekterar den värld vi lever i idag.

Globaliseringen fortskrider i snabb takt och de medborgare som har svenska som sitt huvudspråk minskar fortlöpande. Vidare är det ingen tvekan att engelskan tveklöst har blivit vår tids lingua franca och är mer eller mindre det helt dominerande språket i vetenskap, teknik och business liksom inofficiellt även i politik trots enorma satsningar på simultantolkning och översättning som exempelvis har infört inom EU. Byråkratin och kostnaden för detta är ytterst omfattande. Att använda mer än ett språk är inte heller något nytt för Sverige och redan under medeltiden var lågtyskan landets kommersiella språk och latinet…

View original post 460 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s