PK-kommentarer

Mig veterligt fanns inga hinder för arbetarbarn att söka vilken utbildning som helst vid universiteten under 60-talet. Allt berodde på betyg. Däremot vill jag påpeka att det inte var lika lätt att få studiebidrag för de barn som kom från hem med far som hade höga inkomster. De måste först visa sina studiebegåvning innan de kunde få studiebidrag – så det gällde att ha föräldrar som lånade ut tillräcklig summa – och det var inte alltid fallet om familjen hade fem – sex barn. Ibland står mig detta med klasskamp och hur orättvist samhället var mot arbetarungar upp i halsen. Från ekonomiska utgångspunkter var barn från s k bemedlade hem förfördelade i flera sammanhang.

Invandring och mörkläggning

harriet
Min föregående bloggtext väckte uppenbarligen intresse, särskilt påståendet att när den så kallade begåvningsreserven i 40-talets stora barnkullar under senare delen av 1960-talet fick tillträde till landets högskolor, skedde ett paradigmskifte. Detta var ny mark för dem och ”identitetsarbetet” blev viktigt. De ville veta vilka de var och vilken roll de skulle spela för det framtida samhällets utformning. Det var dessa högskolevärldens nykomlingar som aktiverade marxismen både som analytiskt verktyg för att förstå samhället och som en ideologi att bygga en kollektiv identitet kring. Mest det senare. Därefter hängde ”de röda borgarbarnen” på och, som man nog kunde förvänta sig, norpade de viktiga samhällspositionerna.

De flesta kommentarerna är bejakande, som den här:

Jag och min man har med stor behållning läst det senaste inlägget på din blogg (Ett försök att förklara PK-vansinnet). En mycket bra förklaring och analys av hur vi hamnat i dagens situation. Pusselbitarna faller alltmer på plats…

View original post 1 459 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s